Σιδηροδρομικές ειδήσεις από τη Λάρισα και όχι μόνο

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Το 1993, μετά από παρότρυνση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, η διοίκηση του ΟΣΕ, εκφράζοντας τα φιλόθεα και φιλόθρησκα αισθήματα του προσωπικού, ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να καθορισθεί Άγιος προστάτης των σιδηροδρομικών. 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη συνεδρίασή της την 05.04.1994, μετά από σχετική εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού έργου, εξονόμασε προστάτη Άγιο των Σιδηροδρομικών τον Άγιο Απόστολο και Διάκονο Φίλιππο του οποίου η ιερά μνήμη τιμάται στις 11 Οκτωβρίου.

Κάθε έτος ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών περιοχής Λάρισας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος» τιμούν τον προστάτη των σιδηροδρομικών και εν γένει των ελληνικών σιδηροδρόμων στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στην Ανθούπολη Λάρισας.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται επί της οδού Άρτης 45, δίπλα από το Μηχανοστάσιο Λάρισας και τον εκεί συνοικισμό των σιδηροδρομικών.

* * *

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής (10 Οκτωβρίου) τελείται μέγας εσπερινός με αρτοκλασία, ενώ ακολουθεί λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου και θείο κήρυγμα για τη ζωή και το έργο του Αγίου Φιλίππου.

Ακολούθως το πρωί ανήμερα της εορτής (11 Οκτωβρίου) τελείται Θεία Λειτουργία, με Θείο κήρυγμα και μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των αποθανόντων μελών των συλλόγων και όλων των σιδηροδρομικών και των μελών των οικογενειών τους.

Οι εκδηλώσεις είναι πάντοτε ανοιχτές προς οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετέχει.

Ιερός Ναός Αγ. Παντελεήμονος 
Άρτης 45, Λάρισα 413 35 
241 061 5526

* * *

Βίος Αγίου
από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή
Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος ένας από τους επτά Διακόνους

Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 11 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Ιερά Λείψανα:
Μέρος της Κάρας του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου.

Ὧν περ διηκόνησας ἐν γῇ πραγμάτων,
Ἐν οὐρανοῖς Φίλιππε μισθὸν λαμβάνεις.
Λειτουργὸς λάβε μισθὸν ἐν ἑνδεκάτῃ γε Φίλιππος.

Βιογραφία
Ο Άγιος Φίλιππος καταγόταν από την Καισαρεία της Παλαιστίνης και ήταν διάκονος μεταξύ των επτά διακόνων της πρώτης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ (Πράξ. στ'). Επίσης, ήταν έγγαμος και είχε τέσσερις θυγατέρες, προικισμένες με προφητικό χάρισμα. (Πράξ. κα' 8-9).

Ο Φίλιππος, όμως, δε στάθηκε μόνο στην Ιερουσαλήμ. Πήγε στη Σαμάρεια και κήρυξε το Ευαγγέλιο, σαν γνήσιος και αυτός «Ἀπόστολος Ἰησοῦ Χριστοῦ κατὰ πίστιν ἐκλεκτῶν θεοῦ καὶ ἐπὶ γνῶσιν ἀληθείας τῆς κατ' εὐσέβειαν» (Προς Τίτον, α' 1). Δηλαδή απόστολος του Ιησού Χριστού για να διδάξει μεταξύ εκείνων που εξέλεξε ο Θεός, την πίστη και την επίγνωση της αλήθειας, που οδηγεί στην ευσέβεια.

Εκεί στη Σαμάρεια, δια του κηρύγματός του βάπτισε χριστιανό και το Σίμωνα το μάγο. Έπειτα, ο Φίλιππος συνάντησε στο δρόμο του τον Ευνούχο της βασίλισσας Κανδάκης, και αφού τον κατήχησε, βάπτισε και αυτόν Χριστιανό. Κατόπιν, πήγε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, όπου με τη διδασκαλία του έπεισε όλους σχεδόν τους κατοίκους της πόλης να πιστέψουν στο Χριστό. Ο Φίλιππος στην πόλη αυτή, αφού έκτισε και χριστιανικό ναό, παρέδωσε στο θεό την ψυχή του.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας χάριτος, πλήρης ὑπάρχων, διηκόνησας, τὴ Ἐκκλησία, ὡς Διάκονος Τοῦ Λόγου Ἀπόστολε, θεοσημείαις δὲ θείαις χρησάμενος, τῆς Σαμαρείας τὰ πλήθη κατηύγασας. Μάκαρ Φίλιππε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.
Ἀπόστολε Ἅγιε Φίλιππε, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος δ', Ἐπεφάνης σήμερον.
Μιμητὴς γενόμενος, τοῦ Διδασκάλου, δι' αὐτὸν Ἀπόστολε, ταὶς τῶν Ἁγίων τῶν αὐτοῦ, χρείαις πιστῶς διηκόνησας, ὅθεν σὲ πάντες, πιστοὶ μακαρίζομεν.

Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Ἐλατὴρ τῶν δαιμόνων ἀναδειχθείς, καὶ φωστὴρ τῶν ἐν σκότει ἀποφανείς, ἔδειξας τὸν Ἥλιον, ἐκ Παρθένου ἐκλάμψαντα, καὶ ναοὺς εἰδώλων, συντρίψας ἀνήγειρας, ἐκκλησίας Μάκαρ, εἰς δόξαν Θεοῦ ἡμῶν· ὅθεν σε τιμῶμεν, καὶ τὴν θείαν σου μνήμην, πιστῶς ἑορτάζομεν, καὶ συμφώνως βοῶμέν σοι· Ὦ Ἀπόστολε Φίλιππε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.