Σιδηροδρομικές ειδήσεις από τη Λάρισα και όχι μόνο

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Διερεύνηση δυνατοτήτων και σχεδιασμός παρεμβάσεων στην περιοχή Σιδηροδρομικού Σταθμού «Παπαπούλι»

Από την φοιτήτρια Ζαφείρη Νικολέτα του Τ.Ε.Ι. Καβάλας/Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου συντάχθηκε και δημοσιεύτηκε μια πολύ αξιόλογη διπλωματική εργασία με θέμα:
Επανάχρηση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Σιδηροδρομικών Σταθμών.
Διερεύνηση δυνατοτήτων και σχεδιασμός παρεμβάσεων στην περιοχή Σιδηροδρομικού Σταθμού «Παπαπούλι, Αιγάνη, Λάρισα»

Στην εργασία αυτή επιδιώκεται η διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στον σιδηροδρομικό σταθμό «Παπαπούλι» και η επαναλειτουργία του ως σιδηροδρομικό Σταθμό, αλλά και ως Ιστορικό Μνημείο. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο Δήμο Τεμπών, στην περιφέρεια Αιγάνης, ενώ αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ των γύρω χωριών και της παραλίας Αιγάνης.

Σκοπός της εργασίας είναι μια σχεδιαστική πρόταση που αφορά τον πλήρως αδιαμόρφωτο χώρο του σταθμού, καθώς το μόνο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι εγκαταλελειμμένα κτήρια περιτριγυρισμένα από άγρια βλάστηση. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη την ιστορική σημασία του σταθμού και την πιθανή προσφορά του στην περιοχή, παρουσιάζεται μια πρόταση προκειμένου να αναδειχτεί η σημαντικότητά του και να αποτελέσει πόλο έλξης Τουριστών διαφόρων εθνικοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί, η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, άλλα και η ανάδειξη της ιστορικής σημασία της.

Στόχος είναι να αναβαθμιστεί ο σταθμός αισθητικά , και να επαναλειτουργήσει ως πολιτισμικός χώρος, αφού δεν θα είναι μόνο ένα Ιστορικό μνημείο, αλλά και ένας ενεργός Σταθμός, όπου μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους. Η πρόταση θα στοχεύει στην κυκλοφοριακή εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με την επαναχρησιμοποίηση του σταθμού, και τη σύνδεσή του με άλλους κοντινούς σταθμούς (Σταθμός Ιτέας/Τεμπών), αλλά και τη δημιουργία Μουσείου, με πληροφορίες για τον παλιό σταθμό, τον εξοπλισμό του και την ιστορία της περιοχής.

Η εργασία είναι διαθέσιμη προς ανάγνωση μέσα από το αποθετήριο «Θεόδωρος Τριβέλλας» στον ακόλουθο σύνδεσμο: