Σιδηροδρομικές ειδήσεις από τη Λάρισα και όχι μόνο

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004

«Πετάει» το τρένο από Αθήνα - Θεσσαλονίκη

ΣΗΜΙΤΗΣ: «Αυτό το καινούργιο που ξεκινήσαμε πρέπει να το συνεχίσουμε...»

«Πετάει» το τρένο από Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ

Θεσσαλονίκη-Λάρισα σε 1 ώρα και 7 λεπτά με το τρένο; Πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζε με αστείο, πράγμα που παρατήρησε άλλωστε χθες και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη σύντομη ομιλία του στο σιδηροδρομικό σταθμό της θεσσαλικής πόλης.


Οσο παράξενο και αν φαίνεται, λοιπόν, η Κεντρική Ελλάδα με τη Β. Ελλάδα είναι από χθες πιο κοντά και κατ' επέκταση μειώθηκε σημαντικά η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τη συμπρωτεύουσα. 

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στα εγκαίνια των νέων τμημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής

Με τις νέες σιδηροδρομικές σήραγγες στον Πλαταμώνα και τα Τέμπη -συνολικού μήκους 9,8 χλμ.- και τη νέα γέφυρα του Αξιού (μήκους 660 μ.) τα τρένα του ΟΣΕ εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες και 30 λεπτά. Σε σύγκριση με όσα ίσχυαν το 1994, που χρειάζονταν 6 ώρες και 8 λεπτά, η πρόοδος είναι σημαντική και αν θέλετε να μιλήσουμε με ποσοστά έχουμε να κάνουμε με μείωση του χρόνου κατά 27%. 

Αναφερόμενος στις προηγούμενες δεκαετίες, που αποτελούσαν τα... πέτρινα χρόνια του ΟΣΕ, ο Κ. Σημίτης σημείωσε ότι «ο σιδηρόδρομος ήταν ένα μεταφορικό μέσο που έχανε όλο και περισσότερο τους πελάτες του. Δεν πιστεύαμε ότι θα αλλάξει ο τύπος ανάπτυξης με βάση το αυτοκίνητο, που είχαμε ξεκινήσει να προωθούμε από τη δεκαετία του '50». 

«Εχουμε αυτή τη στιγμή τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε... επειδή σε πάρα πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής και τις μεταφορές γίνονται σημαντικές αλλαγές... Δεν είναι μόνο το θέμα αν θα πάμε 1,5 ώρα νωρίτερα ή μισή ώρα νωρίτερα ή ένα τέταρτο νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Λαμία. Το θέμα είναι ότι έτσι δημιουργούνται νέες δυνατότητες για επιχειρήσεις, νέες δυνατότητες όσον αφορά τον τουρισμό...».

Ο Κ. Σημίτης ζήτησε εμμέσως να συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική στα θέματα του εκσυγχρονισμού και της σύγκλισης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό το καινούργιο που ξεκινήσαμε, πιστεύω ότι πρέπει να το συνεχίσουμε, να το συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς, να το συνεχίσουμε με προσπάθεια», υπογράμμισε.

Είχε προηγηθεί η σύντομη ομιλία του υπουργού Μεταφορών Χρ. Βερελή, που αναφέρθηκε στην τελευταία επιστολή Μπαρνιέ σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών σιδηροδρόμων. «Παρά τη μεμψιμοιρία ορισμένων, παρά την κινδυνολογία ότι θα χαθούν κοινοτικά κονδύλια, όπως σας ενημέρωσε ο επίτροπος Μ. Μπαρνιέ, τα κονδύλια αρχίζουν να ρέουν πλέον κανονικά και η χώρα μας θα μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμά της, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, στελέχη των εμπλεκόμενων οργανισμών εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την περαιτέρω πορεία του σιδηροδρόμου, κυρίως μετά την τελευταία επιστολή του επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ που δεν εντοπίζει προβλήματα στην υλοποίηση των έργων. Οπως έλεγαν, με σημαντικά βήματα ο ΟΣΕ κερδίζει το χαμένο έδαφος και σε λίγα χρόνια το τρένο θα γίνει και στην Ελλάδα αξιόλογος ανταγωνιστής του αεροπλάνου, κυρίως στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.


Η πορεία των έργων και το μέλλον

Η σύμβαση για την κατασκευή της σήραγγας των Τεμπών, μήκους 5,5 χλμ., υπεγράφη μεταξύ του ΟΣΕ και της κοινοπραξίας τον Ιούλιο του 1995.

Δύο χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας, ενώ ακολούθησε η κατασκευή των παράπλευρων έργων και η εγκατάσταση της υποδομής και των συστημάτων τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για νέα χάραξη, που παρακάμπτει την παλαιά γραμμή, η τύχη της οποίας δεν έχει γίνει γνωστή.

Για τη σήραγγα μήκους 4,3 χλμ. στον Πλαταμώνα τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Η ανάγκη για την κατασκευή της ήταν γνωστή από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και αρχικά το σχέδιο του ΟΣΕ προέβλεπε τη δημιουργία της σήραγγας κάτω από το Κάστρο Πλαταμώνα, πρόθεση που είχε προκαλέσει την αντίδραση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η ανάγκη προστασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, υπερβάσεις στα αρχικά χρονοδιαγράμματα και και τα εργοτάξια άρχισαν εργασίες μόλις στα μέσα του 1997. Τα συγκεκριμένα έργα συνοδεύονται από τη νέα σιδηροδρομική γέφυρα (μήκους 660 μέτρων) στον Αξιό και αποτελούν τμήμα της νέας χάραξης στη γραμμή που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Η παλαιά χάραξη έχει μήκος 510 χιλιόμετρα, ενώ η νέα δεν ξεπερνά τα 483 χλμ. και από αυτά τα 377 έχουν ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα του. Σύντομα αναμένεται να παραδοθεί η νέα γραμμή στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Φλώρινας, όπου τα δρομολόγια του ΟΣΕ θα εκτελούνται σε 2 ώρες και 15 λεπτά. Οπως σημείωσε χθες ο Χρ. Βερελής, στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού η Κόρινθος θα μετατραπεί σε... προάστιο της πρωτεύουσας, αφού τα τρένα θα καλύπτουν την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων σε 48 λεπτά.

Η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα περιορίσει σημαντικά το χρόνο εκτέλεσης των δρομολογίων. Με την προϋπόθεση ότι ο ΟΣΕ θα προμηθευτεί νέο τροχαίο υλικό που θα αξιοποιεί την υποδομή της ηλεκτροκίνησης, η απόσταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας θα καλύπτεται ακόμη και σε 3 ώρες και 15 λεπτά.


«Κλειδί» η διακίνηση εμπορευμάτων

Εκτός από επιβάτες, ο σιδηρόδρομος στην Ευρώπη χρησιμοποιείται εντατικά για τη διακίνηση εμπορευμάτων, κάτι που επίσης είχαμε ξεχάσει για πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Ωστόσο κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς η διακίνηση εμπορευμάτων με τα τρένα του ΟΣΕ στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη αρχίζει να έχει ολοένα αυξανόμενη σημασία ως πηγή εσόδων για τον οργανισμό. 

Στελέχη του τελευταίου κάνουν λόγο για κατακόρυφη αύξηση στον όγκο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται μέσω των τρένων, που ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα είναι ταχύτερα σε σύγκριση με τα φορτηγά διαφόρων τύπων. 

«Κλειδί» σε αυτή την εξέλιξη αποτελεί η διαμόρφωση μιας νέας εμπορικής πολιτικής. «Η Αθήνα χρειάζεται κάθε χρόνο 20 εκατ. τόνους υλικών, δεν είναι απαραίτητο αυτός ο τεράστιος όγκος να διακινείται αποκλειστικά μέσω του οδικού δικτύου». 

Η ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών μέσω των σιδηροδρόμων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και για την Ε.Ε. 

Εκτός του ότι το τρένο θεωρείται φθηνότερο μέσο σε σύγκριση με τους στόλους των φορτηγών, η ενίσχυση των μεταφορών σιδηροδρομικώς θα αποσύρει από την οδική κυκλοφορία βαρέα οχήματα που πολλές φορές γίνονται πρωταγωνιστές σε ατυχήματα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/01/2004